Minecraft: Education Edition Modul III

Polaznici grupe koja je pohađala kurs Minecraft: Education Edition, počevši sa nastavom od kraja januara su završili svo preporučeno gradivo unutar Modula II. Zajedno smo zaključili da su spremni da nastave da plove svijetom blockly programiranja kroz Modul III, koji sadrži kompleksnije gradivo od gradiva koje uče tokom prva dva modula.

Početna dva modula učenja programiranja u svijetu Minecrafta namijenjeni su upoznavanju učenika sa osnovnim elementima programiranja (Modul I) te širenju poznavanja o širokom spektru naredbi koje učenici koriste za rješavanje zadataka (Modul II).

Modul II, po našem iskustvu, učenicima često predstavlja izazov, jer u trajanju od samo dva mjeseca uče o mnogim naprednijim konceptima iz svijeta programiranja i matematike, kao npr. varijable, funkcije, trodimenzionalni koordinatni sistem, složeno kombinovanje petlji i slično.

Modul III je osmišljen tako da stavljanjem fokusa na usavršavanje uz nešto sporije prelaženje novog gradiva (u smislu novih naredbi i programskih procedura) učenici dobijaju priliku vježbati stečeno znanje i razriješiti eventualne nejasnoće i nesigurnosti uz učenje kako pronalaziti kreativne načine implementacije poznatih alata i naredbi za nove vrste zadataka unutar zabavnog svijeta Minecraft-a.

Kombinovanjem znanja, kritičnog razmišljanja i mašte kroz sada još složenije zadatke cilj je postojeća znanja utvrditi, postaviti siguran temelj za dalji razvoj programskih znanja, te pokazati učenicima značaj i mogućnosti programiranja kako u imaginarnom svijetu igrice, tako i u stvarnom životu.

Radujemo se sa našim malim drugarima započeti ovo novo poglavlje u njihovom IT razvoju.

logo footer

Calculus Training Center se od svog osnivanja, 2016. godine, afirmisao za obuke i programe koji se odnose na Window Server sertifikaciju, namijenjenu osobama koje se bave projektovanjem, implementacijom, konfiguracijom i upravljanjem računarskim sistemima i Windows server infrastrukturom. S obzirom da se edukativni programi konstantno razvijaju, tako su i ciljevi Centra usmjereni na razvoj i unaprijeđenje. U skladu s tim, unaprijeđujemo i program Centra.